| Българска версия   | English version      
 
| Новини | Мисии | Мнения | Анализи | Култура | Оръжие | Спорт | Галерия | Военна история | Документи

MO

предстоящо
<< Април 2014 >>
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Мнения

Челопечене вече е само лош спомен

08.07.2010 | Цончо Драгански

Полковник Костадин Сталев е роден на 31 август 1959 г. в Първомай. Завършва военното училище във Велико Търново през 1981 г. – специалност “Автомобилни войски”, Военна академия “Георги Ст. Раковски” през 1991 г. – командно-щабна инженерно-техническа специалност, и факултет “Национална сигурност и отбрана” на същата академия – специалност “Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили”, през 2005 г. Офицерската си служба започва в гарнизон Стара Загора като автомобилен техник в 1-ви мотострелкови батальон на 38-и полк. Седем години е командир на рота за ремонт на бронетанкова техника в ремонтния батальон на дивизията. След завършване на академията е назначен за началник на бронетанкова и автомобилна служба в 196-и полк в Чирпан. Само след година става заместник-командир на полка по техническата част. Като началник на служба участва в изграждането на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада. След това е заместник-командир по техническото и тиловото осигуряване в 4-а артилерийска бригада. От януари 2004 г. е началник на отдел МТМО в Командване “Оперативни сили”. От 1 септември 2005 г. полковник Костадин Сталев бе назначен за командир на 110-а бригада за МТО. От 2 юни 2008 г. е командир на бригада “Логистика”.- Господин полковник, кои бяха приоритетите за бригадата през първия период на учебната 2010 година?
- Наши приоритети бяха изпълнението на мероприятията, залегнали в плана по бойната подготовка на бригадата, и основните задачи по всестранното осигуряването на поделенията от Българската армия.
- Успяхте ли да изпълните тези задачи?
- Всички задачи, които бяха поставени пред нас през този период, бяха изпълнени от поделенията на бригадата. И чест прави на командирите и личния състав, на моите заместници и на началниците на отделения, че се справиха с всички свои задължения в тази сложна обстановка.
- Наясно ли сте със състоянието на всички поделения от бригадата?
- Бил съм във всички поделения по много пъти. Целта ми, откакто съм командир на бригадата, е да се издигне нейното ниво. А това включва въпроси, като съхранението на общоопасните материали и на другите материални средства, и повишаването на качеството на обслужване на поделенията. А също така, да няма разхищение на финансови и материални ресурси. И всички наши задачи да бъдат изпълнявани в срок, така че да способстваме на поделенията в Българската армия да извършват своята отговорна дейност.
- Вероятно в бригада „Логистика” съставът е по-малък, отколкото ви се иска?
- Действително съставът в голяма част от нашите поделения е силно занижен и на всички проверки от старшите инстанции това се констатира. Но и с този състав, чрез преливане на сили от едно поделение в друго, чрез непрекъснатия контрол и помощ от страна на щаба на бригадата, ние успяваме да изпълним поставените задачи. И още един път подчертавам – да поддържаме поделенията си в безопасно състояние, съгласно изискванията на уставите и наставленията.
- Как се справяте в сегашните условията на по-малка осигуреност с финансови средства?
- Да, финансовите средства са също занижени, но през последния период се вижда един процес на осигуряване на издръжката на поделенията, на загриженост за тази дейност, заплатите се дават нормално…И въпреки общия недостиг, използвайки всички резерви и ресурси, определени за бригадата, ние продължаваме да усъвършенстваме нашата дейност и да постигаме добри резултати.
- Видя се при показа в поделението с командир подполковник Пламен Владов, че тревните площи конкурират по поддържане кортовете на „Уимбълдън”. Но извън районите какви мерки се взимат в противопожарно отношение?
- През летния период ние завишаваме противопожарните мерки в поделенията, като усилваме противопожарните команди и дежурствата, влизаме във взаимодействие с градските противопожарни служби и съгласуваме плановете си. Нашият личен състав работи много отговорно по тези въпроси. И смятам, че сме снижили риска от пожари до минимум.
- Работите ли по направените изводите от случая в Челопечене?
- Аз смятам, че в момента състоянието на бригадата няма нищо общо със състоянието, което беше през 2008 година. Направихме необходимите изводи и допуснатите слабости от предни периоди вече не се повтарят. По тези въпроси сме работили много дълго време. Проведохме редица мероприятия и свършихме много работа, за да не се повтарят случаи, като този в Челопечене. А тогавашните проблеми аз не мога да ги обсъждам, но общото състояние на бригадата беше действително много тревожно. Но това вече е само един лош спомен.
- Имате ли подготвени кадри в бригадата за вашата специфична дейност?
- В бригадата имаме подготвени кадри, но кадри и се създават. Готови хора за каквато и да е дейност не могат да бъдат намерени. Кадри се създават в процеса на работа, в процеса на бойната подготовка и производствената дейност чрез провеждане на учебен процес, на практически занятия и постоянен контрол и помощ. И тогава, след известно време, се вижда, че тези кадри започват да работят самостоятелно и да постигат резултатите, които на нас ни се иска. И затова, според мен, и според извършените проверки, нивото на бригада „Логистика” в момента е много добро и се стремим да го подобряваме и усъвършенстваме, защото направеното има смисъл само, ако то се поддържа.
- Какви са основните ви задачи до края на годината?
- Първо искам да подчертая, че в последните две години личният състав израсна в професионално отношение, благодарение на големия труд, вложен в привеждането на поделенията в добро състояние. И този труд беше по всички направления. А по новата програма, която приехме, производствената дейност беше внедрена като част от учебния процес под формата на практически занятия. Това изигра много добра роля за постигане на добри резултати, които в момента ни задоволяват, но които смятаме да развием в по-високо направление. През втория период на годината ние ще продължим да работим за осигуряването на съединенията и частите на Българската армия с всички видове материални средства. Ще продължим да работим по задачите, свързани с поддръжката на материалните средства, с които разполага бригадата, и ще се стремим те да бъдат в много добро състояние. Ще продължи и дейността ни по поддръжката на въоръжението и техниката, по въпросите за изпълнението на договорите на Министерството на отбраната, по утилизацията на боеприпасите и реализацията на ненужните материални средства. Основна задача за нашите поделения, където съхраняваме опасни материали, е да ги поддържаме в безопасно състояние и в това отношение ние не щадим нито труда си, нито времето си.

На снимката:
Полковник Костадин Сталев
Снимка автора


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Мнение
Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев: Само за месец е даден статут на 1000 души
12.04.2014 | Андрей Рангелов*

България доказва, че може и трябва да е Шенгенска граница на ЕС - Г-н Чирпанлиев, бихте ли ни дали актуална информация за най-голямата криза - бежанската вълна? - Първо, за мен е голямо удоволствие това, че имам възможността да говоря пред представители на медиите, които са свързани с Българската армия. Второ, до голяма степен овладяването на кризата с бежанците се дължи на факта, че в основата на ръководството на държавната агенция са офицери, които са преминали през Военна академия и стратегически академии на натовски държави, участвали са в подобен тип учения (като „VIKI