| Българска версия   | English version      
 
| Новини | Мисии | Мнения | Анализи | Култура | Оръжие | Спорт | Галерия | Военна история | Документи

MO

предстоящо
<< Април 2014 >>
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Мнения

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов: Пантерите оправдаха световната си слава

06.07.2013 | Андрей Рангелов

Спасяване на голям брой бедстващи ще представи „Бриз 2013”

- Г-н контраадмирал, какви новости ще бъдат демонстрирани на предстоящото учение „Бриз 2013” (от 6 до 15 юли – б. р.)? Какви нови способности ще представят българските Военноморски сили?
- През 2013 г. учението „Бриз” се провежда под формата на национално военноморско учение с международно участие, с фактическо използване на сили и отработване на щабни процедури на ниво Военноморски компонент на международно съвместно оперативно съединение.
Съгласно „Национален план за сертифициране на декларираните формирования от въоръжените сили на Република България”, по време на учението ще бъде сертифицирана фрегатата „Верни” с бордови номер 42 съгласно методиката на НАТО за оценяване на военноморски единици – MAREVAL.
Голямо внимание е обърнато и на отработване на междуведомственото сътрудничество. Планирано е участие на ВМС съвместно със силите на държавните ведомства, агенции и неправителствени организации в операция в отговор на криза. Новост в плана на учението е отработването на операция по търсене и спасяване на голям брой бедстващи хора на море (Mass Rescue Operation), при това с реално изваждане на хора (плувци - статисти).
В това ново предизвикателство способности от ВМС ще демонстрират аварийно-спасителни кораби и катери, група за специални операции, както и вертолетите „Panther”. Последните вече носят постоянно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ за спасяване на човешки живот на море и суша и за съдействие на други ведомства и организации в борбата с разпространението на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и международен тероризъм, при действия в отговор на кризи, промишлени аварии, природни бедствия и извънредни ситуации.
Освен това за първи път се провежда сериал по прием на чужденци, търсещи временна закрила, в пълно съответствие с утвърдения „ План за действие при временна закрила на област Варна”, извън войсковите райони.

- Какви промени предстоят във ВМС през 2013 г. по отношение на военните формирования и личния състав? Слага ли флотът точка на съкращенията?
- Военноморските сили изпълняват всички мероприятия, залегнали в Плана за развитие на въоръжените сили на Република България. За 2013 г. няма планирани военни формирования, които да се реорганизират или разформират. От началото на декември, допълнително, един от рейдовите миночистачи се комплектува с военнослужещи, с което се повишават оперативните способности на ВМС.
Съгласно действащия план за развитие съкращенията на личен състав във Военноморските сили завършват в края на 2014 г.

- В началото на тази година заявихте в интервю за нашия вестник, че през 2013-а ще има два пъти по-голяма плавателна дейност във ВМС. Изпълнява ли се това намерение досега? Има ли достатъчно средства за гориво-смазочни материали и резервни части?
- Към настоящия момент планираната плавателна дейност във ВМС за 2013 г. е изпълнена на 75 процента и са осигурени материални ресурси за пълната й реализация.
Предстоят ученията „Бриз 2013”, „Шабла 2013”, участие в Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR и операцията на НАТО в Средиземно море AKTIVE ENDEAVOUR, с което планът за 2013 г. ще се изпълни в пълен обем. Закупуването на горива за 2014 г. поради финансови ограничения е все още под въпрос.

- Известно е, че в края на 2012 г. бяха получени артилерийски установки за хеликоптерите „Panther” на ВМС. Получихте ли вече боеприпаси за тях, извършват ли се учебни стрелби с въоръжението на тези машини?
- През 2012 г. бяха заделени необходимите финансови средства за придобиване на необходимото за ВМС количество боеприпаси за хеликоптерите „Panther”. Поради поставени изисквания от фирмата производител, за закупуване на минимални количества боеприпаси, които значително надхвърлят потребностите и финансовите възможности на Военноморските сили, процедурата беше прекратена.
Към момента са предприети действия за доставка на необходимите ни количества боеприпаси от други страни членки на НАТО и ЕС чрез Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA).

- Как се проявяват пантерите по време на учебно-тренировъчните полети? Какъв нальот направиха пилотите на тези хеликоптери? Достигат ли средните натовски равнища?
- За около година и половина след постъпването на въоръжение във ВМС, трите броя хеликоптери AS 565 MB ”Panther” имат общ нальот около 650 часа. Същите напълно оправдаха световната си слава на надежден и сравнително лесен за поддръжка летателен апарат. След доставката на вертолетите не са възниквали проблеми, отнасящи се до гаранционната поддръжка или ежедневната им експлоатация.
Средният годишен нальот, реализиран след месец май 2012 г., когато целият летателен състав на авиобаза „Чайка” (не само обучените във Франция пилоти) беше допуснат до експлоатация на хеликоптер AS 565 MB ”Panther”, е както следва:
- командири на екипажи – около 100 летателни часа;
- втори пилоти – около 40 летателни часа.
Важно е да се има предвид, че нальотът, реализиран в авиобаза „Чайка” в периода след доставката на хеликоптерите AS 565 MB ”Panther” е функция единствено и само от авиационното гориво, с което разполагаме, а не от състоянието или поддръжката на машините!
За достигане до минималните равнища в НАТО, следва годишният нальот (респективно, необходимото за това гориво) в авиобаза „Чайка” да бъдат удвоени.

- В момента много се дискутира въпросът за полетите на лица от кабинета „Борисов” с военна техника. Имало ли е подобни полети с хеликоптери ”Panther”?
- Бившият министър председател господин Бойко Борисов, е бил на борда на вертолет „Пантер” един единствен път, в деня на официалното посрещане на първата от трите новопридобити машини.
Полетът не е с протоколен характер и е продължил 5-7 минути. Реализиран е в рамките на програмата по предаване и приемане на машината, а не по настояване на господин Борисов. По време на полета машината е управлявана от пилот – инструктор от френска страна, обучавал нашите пилоти. Други лица от кабинета „Борисов” не са летели на борда на вертолети от ВМС.

- По кои модернизационни проекти работят ВМС в момента? Кой от тях може да бъде завършен най-скоро? Налага ли се да бъдат „замразени” някой проекти заради финансов недостиг?
- Съгласно „Инвестиционен план-програма на министерство на отбраната до 2020 г.”, ВМС участват в три приоритетни инвестиционни проекта. Основният проект “Модернизация на фрегати клас Е-71 – модернизация на противокорабен ракетен комплекс” предвижда придобиването на противокорабни ракетни комплекси за фрегатите клас Е-71, чрез което ВМС ще развие способности за водене на бойни действия против надводен противник на дистанции отвъд пряката радиолокационна видимост.
Заложените средства в Програмен меморандум на програма № 1.3 “Военноморски сили” за периода 2014-2019 г., необходими за реализацията на проекта, ще са налични след 2016 г., което на този етап отлага във времето планираното за 2014 г. стартиране на проекта. При наличието на средства, в рамките на три години, първата фрегата ще бъде въоръжена с противокорабни ракети.
На този етап е необходимо бързото стартиране на втория проект “Интегрирана логистична поддръжка на вертолети „Пантер”, който има за цел да осигури поддръжката на хеликоптерите AS 565MB „Panther” в експлоатационна годност, съгласно техническите изисквания и стандарти на производителя, както и високо ниво на безопасност при провеждане на полетите. Ограничените финансови средства за следващите четири години не покриват в пълен обем необходимите ресурси, което евентуално ще затрудни експлоатацията на хеликоптерите.
Последният проект на ВМС “Модернизация на навигационни системи на кораби от ВМС” предвижда подмяната на морално и физически остарялото навигационно оборудване с цел повишаване сигурността на корабоплаването в различни условия и райони на плаване. Очаква се основната част от оборудването да бъде осигурена чрез програмата на САЩ за Чуждестранно военно финансиране (FMF -Foreign Military Financing) през 2015 г. Капиталовите разходи в Програмния меморандум за периода 2014-2019 г. не позволяват да бъдат заложени финансови ресурси за този проект.
В командването на Военноморските сили е разработен доклад за отбранителна способност „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”, което е първата стъпка към замяната на патрулните кораби от състава на ВМС, произведени в бившия СССР, със съвременни патрулни кораби. С това, Република България ще придобие кораби, които ще притежават способностите, необходими за защита на суверенитета и интересите ни в националните ни морски пространства, и ще покриват всички изисквания на НАТО и ЕС за изпълнението на пълния обем от задачи при участието в съюзнически и коалиционни операции.

- Ще има ли места във ВМС за всички курсанти, които тази година завършват ВВМУ и стават лейтенанти?
- През 2012 г. от състава на Военноморските сили бяха изведени 6 кораба, което доведе до ново съкращаване на длъжности за младши офицери. Независимо от това през 2013 г. на всички випускници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще бъдат предложени длъжности и ще бъде осигурена възможност за изпълнение на договора за военна служба.


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Мнение
Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев: Само за месец е даден статут на 1000 души
12.04.2014 | Андрей Рангелов*

България доказва, че може и трябва да е Шенгенска граница на ЕС - Г-н Чирпанлиев, бихте ли ни дали актуална информация за най-голямата криза - бежанската вълна? - Първо, за мен е голямо удоволствие това, че имам възможността да говоря пред представители на медиите, които са свързани с Българската армия. Второ, до голяма степен овладяването на кризата с бежанците се дължи на факта, че в основата на ръководството на държавната агенция са офицери, които са преминали през Военна академия и стратегически академии на натовски държави, участвали са в подобен тип учения (като „VIKI