| Българска версия   | English version      
 
| Новини | Мисии | Мнения | Анализи | Култура | Оръжие | Спорт | Галерия | Военна история | Документи

MO

предстоящо
<< Април 2014 >>
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Вътрешни

Командирът на бригада „Логистика” полковник Костадин Сталев: Изпълняваме много задачи с малък състав

21.12.2013 | Цончо Драгански

В Централната снабдителна база „Негушево” с началник полковник Янко Янков бе извършен анализ на резултатите от дейността на бригада „Логистика” през учебната 2013 г. В него участваха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, офицери от командването и щаба на бригадата и началници на бази. Анализът извърши командирът на бригада „Логистика” полковник Костадин Сталев, на тази длъжност от 2 юни 2008 г.


- Господин полковник, кои бяха приоритетите за бригада „Логистика” за 2013 година?
- Основните задачи на бригадата през тази година бяха всестранното логистично осигуряване на съединенията и частите от Българската армия с всички видове материални запаси, с изправно въоръжение и бойна и спомагателна техника. Същевременно, ние възстановявахме въоръжение и техника, обслужвахме въоръжение, техника и бойни припаси, заделяхме новосъздадени запаси, сдавахме за реализация и утилизация излишни материални средства. Извършвахме и дейности, свързани с регистрация и пререгистрация на танкова,
автомобилна и друга техника, както и задачи по организационното изграждане на бригадата.
- Ясни ли са проблемите на всяко едно формирование от бригада „Логистика”?
- Проблемите са ясни. Основният от тях е минималният личен състав в базите и многото задачи за изпълнение, преди всичко, свързани с дейностите по обслужването на материалните средства, ремонта на материалните средства, изпълнението на договорите на министъра на отбраната, всекидневните задачи по обезопасяването на районите и носенето на службата. Но на този етап ние сме доволни на това, което имаме, защото през 2008 година базите бяха оставени без почти никакъв личен състав. Тогава действително в страната беше създадена една взривоопасна обстановка от наша гледна точка.
- Променен ли е съставът на участниците в миналогодишния анализ на бригадата, сравнение със сегашния?
- Разбира се, че е променен. Някои офицери на основни длъжности в бригадата, поради, бих казал, неадекватни действия, бяха принудени да се пенсионират. Това се случи с двамата ми заместници и началници на отделения. Но през тази година други хора бяха назначени на тези длъжности. Те бързо навлязоха в задачите и в момента смятам, че бригадата добре изпълнява своите задължения във всички направления.
- Отлагат ли се предвидените реформи в бригадата за 2014 година?
- Засега реформите в бригадата са стопирани. Ние чакаме с интерес да видим резултатите от предстоящия Преглед на отбраната. Смятам, че ще бъде взето единственото правилно решение, а именно запазване на квотите на бригадата до 2020 г. И ликвидиране само на онези формирования, които ще бъдат с изчерпани материални средства. Редно е да се разбере, че след бригадата няма къде да бъдат сдавани и приемани материални средства, след бригадата няма кой друг да обслужва това, което се сдава, няма кой на стратегическо ниво да съхранява запасите, да извършва базовите ремонти на въоръжението и техниката, обслужването на въоръжението и техниката и да ги постави на съхранение за резервните формирования на Българската армия.
- Как се справяха базите от бригадата в условия на недостиг на средства?
- Откакто бригадата е подчинена на Съвместното командване на силите, имаме пълно съдействие за решаване на проблемите, свързани с изпълнение на материалния план. Мога да кажа, че за първи път от няколко години материалният план се изпълнява около 95 процента за бригадата, което допринася и за доброто състояние на въоръжението и техниката и материалните средства, които се съхраняват.
- Кои са основните задачи на бригадата през следващата 2014 година?
- Основните задачи за следващата година са тези, които са продиктувани от изпълняваните логистични функции на бригадата. А именно, това са поддържането на постоянна и мобилизационна готовност, водене на целенасочен учебен процес, извършване на ремонт, бих казал, цялостно възстановяване на видове въоръжения и техника. Също така обслужваме материалните средства, които съхраняваме. Изпълняваме договорите на министъра на отбраната. Решаваме задачи по реализация, утилизация и получаване на материални средства, както и въпроси, свързани с организационното изграждане на бригадата, регистрацията и пререгистрацията на въоръжението и техниката.
- Какво ще кажете на военнослужещите и цивилните служители в навечерието на коледните и новогодишните празници?
- Бригада „Логистика” е длъжна да създава условия за развитие на Българската армия. Военнослужещите и цивилните служители трябва да се гордеят, че те са в тази бригада и осигуряват армията ни. За настъпващите коледни и новогодишни празници искам да ги поздравя, да им пожелая здраве на тях и на техните семейства и още по-големи успехи при изпълнението на служебните им задължения.

------------------------------

Генерал-лейтенант Атанас Самандов – командващ на Съвместното командване на силите:


Висок професионализъм и отговорност


Бригада „Логистика” е едно основно формирование, поради това, че тя съхранява всички видове имущества, които се намират в Българската армия. В последните години голяма част от различните видове имущества, които бяха във Въоръжените сили, се приеха и се съхраняват в нея. Геройство е, че този намален личен състав успя да извърши всички регламентни дейности по имуществата, необходими през годината, и едновременно да поддържа войсковите си райони.
Смятам, че командването на бригадата и началниците на нейните формирования, разпръснати из цяла България, постъпват много отговорно и професионално за изпълнението на тези свои задачи. Аз съм спокоен, че в което и формирование на бригада „Логистика” да се иде, войсковият живот е приведен към уставите. И внезапните задачи, които възникват в бригадата, се планират, организират и изпълняват безаварийно в кратки срокове, благодарение на командира на бригадата и неговия щаб.
За да не бъда голословен, ще ви кажа, че само за 3 седмици бяха преместени около 200 машини от един гарнизон в друг на разстояние около 200 километра. И в същото време те бяха обслужени. Освен това, за тези машини имаше само 30 акумулатори.
Всичко това говори за високия професионализъм и отговорност на хората. Искам да благодаря на целия личен състав на бригада „Логистика” за положените усилия, да пожелая на всички весели коледни празници и нека Новата година да им донесе много здраве и берекет.

--------------------------

Хората са мотивирани

През април т.г. военни аташета, акредитирани у нас, посетиха Централната снабдителна база „Негушево” с началник полковник Янко Янков. Тя е предназначена за комплексно логистично осигуряване и поддръжка на военни формирования, структури и обекти на Министерството на отбраната и Българската армия. Преди дни базата бе домакин на още едно важно събитие – анализа за подготовката на бригада „Логистика” за 2013 г.
Годината за нас беше много трудна, но мога да кажа – и успешна. Голямо беше натоварването на личния състав при изпълнението на нареждания за раздаване и приемане на материални средства, като работехме с военни формирования на Българската армия и структурите на Министерството на отбраната, заяви полковник Янков.
Изпълнени са били много транспортни задачи. Само през последните два месеца, по сключени договори на Министерството на отбраната и Съвместното командване на силите, са били доставени гуми и акумулатори, вещево и свързочно имущество, и много други материални средства по изпълнение на единния финансов план за материално-техническо осигуряване на Българската армия.
Хората от Централната снабдителна база, заключи полковник Янко Янков, са мотивирани и искам да изкажа моята благодарност за техния професионализъм, за техните знания и умения, които те всекидневно проявяват в работата си.

Фото автора

   Снимки към новината


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Мнение
Сливенският митрополит Йоаникий: Още пазя военната си книжка!
20.04.2014 | Валерия Тодорова

Воинската слава е непреходна, защото е слава за Родината, казва Негово Преосвещенство На 2 март 2014 г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отбеляза своя рожден ден и навършването на достолепните 75 години. Последните 34 от тях – на поста Сливенски митрополит. Този личен празник, споделен с военнослужещите от гарнизона, и традиционно сърдечното му и пристрастно отношение към защитниците на Отечеството, са повод и за настоящото интервю. - Ваше Високопреосвещенство, при всяка Ваша среща с военнослужещите ясно се открояват обичта Ви и уважени